benu banner allo 180x130px 04

Elérhetőségeink

Kapcsolat

Egészségvédelem


Gyógyszer-Info

OGYEI logo hiv

Rezeda Web


biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika2

Homeopátia Info

Homeopátia-Info

Cegadatok X

facebook

Letöltött oldalak

Oldalletöltések száma: 1595252
venoruton3.jpgA Venoruton az ún. érvédő, kapilláris (hajszálér)-stabilizáló gyógyszerek (bioflavonoidok) csoportjába tartozik.A Venoruton a legvékonyabb véredények, a hajszálerek területén hat, mérsékli a víz és egyéb anyagok átáramlását az érfalon keresztül.

 

1.  MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VENORUTON KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Venoruton az ún. érvédő, kapilláris (hajszálér)-stabilizáló gyógyszerek (bioflavonoidok) csoportjába tartozik.A Venoruton a legvékonyabb véredények, a hajszálerek területén hat, mérsékli a víz és egyéb anyagok átáramlását az érfalon keresztül. Amennyiben a beteg visszértágulatban, illetve bizonyos más alsóvégtagi vénás megbetegedésben szenved, a hajszálerek fokozott áteresztő képessége a bokák megduzzadását idézi elő. A Venoruton hatására csökken a duzzanat és enyhülnek az ezzel járó általános tünetek, így a lábban érzett fájdalom, fáradtság, merevség és görcsök. Az ilyen betegek számára egyúttal javasolt rugalmas kötés (általában harisnya) viselése is; kimutatták, hogy a Venoruton alkalmazása ilyen esetekben további javulással jár.

A Venoruton javallott a krónikus vénás elégtelenség korai stádiumában kialakuló, gyakran enyhe, vagy közepes fokú láb­szári visszértágulattal együtt jelentkező  vénás keringési zavar, és az ezzel társuló tünetek [pl. fáradt, nehéz láb érzés, görcsök, érzékelési zavar, és „nyugtalan ” lábak (restless leg)] enyhítésére, továbbá az idült vénás elégtelenség kezelése során alkalmazott rugalmas kötés hatásának javítására.
 
2. TUDNIVALÓK A VENORUTON KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

Ne alkalmazza a Venoruton kapszulát:
allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Venoruton egyéb összetevőjére

Amennyiben az alsó végtagok megduzzadása szív-, vese-, vagy májbetegség következménye, ne használjon Venorutont, mert ezekben az esetekben a készítmény nem hatékony.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:
A Venoruton alkalmazása miatt nincs szükség egyéb gyógyszerek adagjának módosítására.

Terhesség és  szoptatás
Az általánosan elfogadott biztonsági előírásoknak megfelelően a terhesség első három hónapjában ne szedjen Venorutont. Terhesség, vagy szoptatás esetén a gyógyszer alkalmazása előtt kérje ki kezelőorvosának véleményét.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs arra utaló adat, hogy a Venoruton alkalmazása befolyásolná a gépjárművezetéshez, gépke­zeléshez szükséges képességeket.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A VENORUTON KAPSZULÁT?

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja:
Krónikus vénás elégtelenség és szövődményei esetén:
Kezdő adag: naponta háromszor 1 kapszula.
A kezelést a tünetek teljes megszűnéséig és a vizenyő felszívódásáig folytatni kell.
A tünetek mérséklődése általában 2 héten belül megkezdődik.
Ezután lehetőleg változatlan, de legalább napi 500-600 mg Venorutonnak megfelelő adagban a kezelés folytatása javasolt, mely a Venoruton kapszula alkalmazása esetén legalább naponta kétszer
1 kapszula szedését jelenti.
A tünetek és a vizenyő teljes elmúlásakor a kezelés felfüggeszthető. A tünetek ismételt jelentkezése­kor a kezelés újbóli megkezdése javasolt az előző időszakban alkalmazott dózisban. A minimális kezelési adag naponta 2x1 Venoruton kapszula.
Amennyiben a panaszok nem javulnak, vagy rosszabbodnak, hagyja abba a kezelést és keresse fel kezelőorvosát.

Ha az előírtnál több Venoruton kapszulát vett be:
Nem valószínű, hogy bármilyen komoly mellékhatás fejlődik ki, amennyiben véletlenül túl sok Venorutont vesz be. Ennek ellenére, azonnal forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez.

Ha elfelejtette bevenni a Venoruton kapszulát:
Ne vegyen be  kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Folytassa a kezelést úgy, hogy a következő esedékes gyógyszeradagot az elírt időpontban veszi be.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Venoruton kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Venoruton ritkán okozhat emésztőrendszeri zavart, haspuffadást, hasmenést, hasi fájdalmat, gyomortáji diszkomfort érzést, emésztési zavart, bőrkiütést, bőrviszketést és csalánkiütést.
A Venoruton nagyon ritkán okozhat szédülést, fejfájást, fáradtságot, kipirulást, túlérzékenységi reakciókat, anafilaxiaszerű reakciókat, anafilaxiás sokkot.
A mellékhatások általában enyhék. Ha súlyosak a mellékhatások vagy néhány napnál tovább is fennállnak, hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A VENORUTON KAPSZULÁT TÁROLNI

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 ºC-on tárolandó. Nedvességtől védve tartandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Venoruton kapszulát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Venoruton kapszula

A készítmény hatóanyaga: 300 mg O-β-hidroxietil-rutozid (oxerutin) kapszulánként
Egyéb összetevők: makrogol 6000
Kapszulatok: sárga vas-oxid, titán-dioxid, zselatin

Felirat: „Opacode S-8100 HV Black”: fekete vas-oxid (E172)

 
Forrás: Betegtájékoztató

© Rezeda Patika - 2007 | Adatkezelési nyilatkozat | Jognyilatkozat | Impresszum | Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!